Нови сигнали за недостиг на важен медикамент за диабетиците са постъпили на

...
Нови сигнали за недостиг на важен медикамент за диабетиците са постъпили на
Коментари Харесай

Нови сигнали за липса на важен медикамент за диабетиците -

Нови сигнали за дефицит на важен медикамент за диабетиците са постъпили на платформата за сигнализиране на сложни за разкриване на медикаменти у нас, оповестяват от Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти (БАРПТЛ).

Оттам показват, че по техни данни, които се удостоверяват и от други източници, повода за неналичието му в аптеките е свръхпотреблението му.

30 съобщения за семаглутид са постъпили на платформата на асоциацията, първият е от края на април, а последният от 30 август. Пациенти с диабет показват, че им е мъчно да изпълнят протоколите си. 

Този артикул стана известен напролет и лятото измежду хората, които желаят да понижат телесното си тегло. Оказва се, че те се доставят с него на свободна продажба от аптеки или по платени процедури в медицински центрове.

Спекулация е да се твърди, че това лекарство не доближава до пациентите заради други аргументи, разнообразни от свръхтърсене, настояват от БАРПТЛ.

От асоциацията оповестяват още, че други два продукта за лекуване на диабет са трайно спрени от импорт и още веднъж ще бъдат обект на сигнали от пациенти през цялата есен.

Тези медикаменти биха могли да бъдат доставяни посредством успореден импорт, само че поднорамативната уредба прави достъпа на пациенти до тях невъзможна. Многократно сме предложили минимални промени в Наредба 4, за които имаме поддръжката на Българския фармацевтичен съюз и считаме, че възприемането им ще усъвършенства достъпа на пациентите със обществено значими болести до терапия и ще се понижи напрежението измежду болните и измежду фармацевтите, показват от БАРПТЛ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР